Witamina D znaczy dużo dobrego dla organizmu |
Witamina D znaczy dużo dobrego dla organizmuWstępne badania naukowców dowodzą, że niedobór witaminy D zwiększa zachorowalność na COVD-19 oraz wpływa na cięższy przebieg choroby i śmiertelność z powodu zarażenia wirusem SARS-CoV-2 - mówi prof. Elżbieta Poniewierka, kierownik Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu. Temat witamy D co roku powraca w okresie jesienno-zimowym, kiedy mamy ograniczony dostęp do "zażywania" promieniowania słonecznego. Głównym źródłem związku jest bowiem synteza skórna, co w naszym klimacie jest efektywne w okresie od maja do września i to tylko w sytuacji, gdy ekspozycji poddawać będziemy 18 proc. powierzchni ciała przez co najmniej kwadrans. - Dieta może pokryć jedynie 20 procent naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę D, a znajdziemy ją przede wszystkim w rybach, żółtku jaj, mleku i serach - wyjaśnia prof. Elżbieta Poniewierka, która jest także przewodniczącą Zespołu ds. Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, działającego przy Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym we Wrocławiu. W Polsce niedobór witaminy D dotyka 90 proc. dorosłych, dzieci i młodzieży. Na całym świecie jej niedostatek może występować nawet u miliarda osób. To niepokojące dane w obliczu epidemii SARS-CoV-2 i ustaleń naukowców, którzy zaobserwowali, że deficyt związku w organizmie zwiększa zachorowalność na COVD-19 oraz wpływa na cięższy przebieg choroby i śmiertelność z powodu zarażenia koronawirusem. - To wstępne wyniki badań, które teraz będą prowadzone na większej, niż dotychczas, populacji - zaznacza prof. Elżbieta Poniewierka. Niedobór witaminy D ma ogromne znaczenie dla układu odpornościowego człowieka i funkcjonowania układu m.in. nerwowego czy sercowo-naczyniowego. Pacjenci z niskim stężeniem 25-hydroksywitaminy D we krwi są bardziej narażeni na zawał, udar czy nadciśnienie tętnicze. Badania wskazują, że jej braki sprzyjają także cukrzycy typu II oraz wtórnej nadczynności przytarczyc i utracie masy kostnej, co prowadzi do osteoporozy, a co za tym idzie zwiększonego ryzyka upadków oraz złamań. Witamina D - dzięki działaniu przeciwzapalnemu, antyoksydacyjnemu oraz korzystnemu działaniu na procesy naprawcze DNA - odgrywa także ważną rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym, m.in. raka okrężnicy, gruczołu krokowego oraz raka żołądka. - Związek ten wpływa prawdopodobnie również na stan naszej skóry oraz ewentualne schorzenia neurologiczne - dodaje prof. Elżbieta Poniewierka. Więcej informacji znajdziecie Państwo w prezentacji, przygotowanej przez Zespół ds. Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego - do pobrania. |
Edukacja pacjentów współfinansowania z UE Linków z filmami edukacyjnymi: Tutaj |